کشیدن سیگار انواع سرطان و بیماری ها را در پی دارد؛ مثل سرطان دهان، سرطان مری، سرطان مثانه، سکته مغزی، بیماری های قلبی، آسم و آسیب جنین در زن بارداری که سیگار می کشد...
خطرات ناشی از سیگار کشیدن بر همه معلوم است. سیگار کشیدن در محیط های بسته مثل اتاق کار، داخل خانه، رستوران و ... اثرات مضر بیشتری دارد. در این مقاله 9 باور غلط درباره کشیدن سیگار را بیان می کنیم:
1- تنها خطر سیگار کشیدن، بروز سرطان ریه می باشد.
کشیدن سیگار فقط باعث سرطان ریه نمی شود، بلکه انواع سرطان و بیماری ها را در پی دارد؛ مثل سرطان دهان، سرطان مری، سرطان مثانه، سکته مغزی، بیماری های قلبی، آسم و آسیب جنین در زن بارداری که سیگار می کشد.
همچنین سیگار کشیدن یکی از دلایل عمده اختلال نعوظ در مردان می باشد.
پس برای سلامتی خود و خانواده تان، باید سیگار را ترک کنید.
2- برخی سیگارها خطری ندارند.
هیچ سیگاری بی خطر نیست و نیکوتین موجود در سیگار، یک ماده اعتیادآور می باشد.
برخی افراد سیگاری، دود سیگار را به صورت عمیق وارد بدن خود می کنند و آن دود را برای مدت طولانی در بدن نگه می دارند.
سیگارهای الکترونیکی نیز بی خطر نیستند.
اجازه ندهید این باورها در ترک سیگار دخالت کنند.
قلیانی ها نسبت به سیگاری ها، 200 برابر بیشتر در معرض خطرات باشند.
3- سیگارهای لایت (Light) یا سبک مضر نیستند.
شرکت های سیگار از کلماتی مانند: سبک یا ملایم استفاده می کنند و پاکت های سیگار را با رنگ های نقره ای، سفید و یا طلایی به فروش می رسانند، با این مضمون که اینها بی خطر هستند.
موسسه غذا و داروی آمریکا به تازگی نوشتن لغاتی همچون سبک و ملایم را روی پاکت های سیگار ممنوع کرده است.
مطالعات نشان داد که 20 درصد سیگاری ها باور دارند که خطرات ناشی از سیگار، در سیگارهایی که لغات سبک و یا ملایم دارند، کمتر از مارک های دیگر سیگار می باشد. در حالی که اینطور نیست.
دیگر باور غلط این است که نیکوتین سیگارهای باریک تر، ضرر کمتری دارد، در حالی که اینطور نیست.
بهتر است شما هیچ کدام از این حرف ها را باور نکنید.
4- قلیان ها بی خطر هستند.
در قلیان، دود از طریق آب منتقل می گردد.
برخی مردم بر این باورند که لوله قلیان، قبل از ورود دود به ریه، آن را تمیز می کند.
ولی باید گفت که خطرات ناشی از قلیان به مراتب بیشتر از خطرات ناشی از سیگار می باشد.
قلیانی ها نسبت به سیگاری ها، 200 برابر بیشتر در معرض خطرات باشند.
یک باور دیگر نیز وجود دارد که می گوید، قلیان های دست دوم و کار کرده، ایمن تر می باشند که این باور نیز نادرست است.
5- برای ترک سیگار، من خیلی پیر هستم.
اگر یک سال است که سیگار کشیدن را ترک کرده اید، خطر بیماری های قلبی را به نصف کاهش داده اید.
افراد 35 تا 39 ساله، اگر سیگار را ترک کنند، می توانند 3 تا 5 سال طول عمر خود را زیاد کنند.
افراد 65 ساله، می توانند یک سال طول عمر خود را زیاد کنند.
مطالعات نشان داده که حتی افراد 69 ساله نیز می توانند با ترک سیگار، طول عمر خود را زیاد کنند و از زندگی لذت بیشتری ببرند.
6- من هرگاه بخواهم می توانم سیگار را ترک کنم.
هر چه مدت سیگار کشیدن شما بیشتر باشد، به همان نسبت ترک سیگار برایتان سخت تر خواهد بود.
افرادی که می گویند، اراده ترک سیگار را دارند، باید آنها را در مواقع بحرانی دید که آیا اراده شان پابرجا است یا نه.
حدود 9 نفر از 10 نفری که سیگار را ترک می کنند، دوباره شروع به سیگار کشیدن می کنند.
مطالعات نشان داده که گرچه 70 درصد سیگاری ها خواهان ترک سیگار هستند، اما تنها 7 درصد آنها دارای اراده قوی در ترک سیگار هستند
بهترین روش ترک سیگار، مشاوره و دارودرمانی می باشد.
7- اگر کودکی در خانه نباشد، می توان سیگار کشید.
اگر کسی در داخل خانه سیگار بکشد و حتی فرد دیگری در آنجا نباشد، دود سیگار روی فرش، لباس ها و پرده ها و ... باقی می ماند.
اگر بتوانید بوی سیگار را در فضای خانه استشمام کنید، بدون اینکه کسی در آن لحظه سیگار بکشد، نشان می دهد که موادشیمیایی سرطان زا در محیط خانه وجود دارد.
این مسئله به خصوص در نوزادانی که روی زمین سینه خیز یا چار دست و پا راه می روند و وسایل را در دهانشان می گذارند، خیلی خطرناک است.
پس بهتر است برای سلامت کودکانمان سیگار را ترک کنیم.
8- اگر سیگار را ترک کنم، افزایش وزن پیدا می کنم.
نیکوتین یک ماده محرک است و اشتهای فرد از بین می برد. پس وقتی سیگار را ترک می کنید، هوس و میل به غذا خوردن بوجود می آید.
به طور متوسط، افراد بعد از ترک سیگار، 6/3 کیلوگرم افزیش وزن می یابند.
هنگامی که سیگار را ترک می کنید، سوخت و ساز بدنتان نیز کم می شود، اما شما می توانید با ورزش کردن و یا پیاده روی طولانی با چاقی مبارزه کنید.
با ورزش کردن و عادات صحیح غذایی می توانید با خطرات ناشی از سیگار و افزایش وزن ناخواسته مبارزه کنید.
9- من فقط در مهمانی ها سیگار می کشم، بنابراین خطری مرا تهدید نمی کند.
یکی از باورهای غلط مردم این است که اگر گاهی وقت ها سیگار بکشید، از خطرات سیگار ایمن می باشید.
در حقیقت، خطرات سیگار کشیدن بعد از روشن کردن یک عدد سیگار مشخص می شود.
کشیدن 1 تا 4 عدد سیگار در روز باعث می شود که شما سه برابر بیشتر در معرض ابتلا به سرطان ریه باشید.
فواید فوری ترک سیگار
- بعد از گذشت 20 دقیقه از ترک سیگار، فشار خونتان کم می شود، ضربان قلبتان آهسته تر می گردد و دمای دست و پاهای شما زیاد می شود.
- بعد از 8 ساعت از ترک سیگار، خون شروع به خنثی کردن مواد مضر سیگار می کند و میزان مونوکسید کربن و اکسیژن در خونتان به مقدار طبیعی می رسد.
بعد از 24 ساعت از ترک سیگار، سیستم های داخلی بدن شروع به ترمیم و بازسازی خود می کنند و به همان نسبت ابتلا به بیماری های قلبی کم می شود
- بعد از 48 ساعت از ترک سیگار، انتهای اعصاب مرده ناشی از سیگار، دوباره زنده می شوند و حس چشایی و بویایی بهبود می یابد.
فواید بعدی ترک سیگار
- بعد از هفته ها از ترک سیگار، گردش خون بهبود می یابد و عملکرد ریه ها نیز بهتر می گردد. ورزش کردن و راه رفتن، آسان تر انجام می گیرد.
- بعد از چندین ماه از ترک سیگار، تولید خلط سینه کمتر می شود و شما کمتر سرفه می کنید و کمتر خس خس سینه دارید.
- بعد از یک سال از ترک سیگار، احتمال ابتلا به امراض قلبی به نصف کاهش می یابد.
- بعد از پنج سال از ترک سیگار، خطر سکته کاهش می یابد و با گذشت زمان، احتمال سکته کم و کمتر می گردد.
- بعد از 10 سال از ترک سیگار، احتمال ابتلا به سرطان ریه به نصف کاهش می یابد. کاهش ابتلا به زخم های گوارشی و سرطان های دهان، حلق، مری، پانکراس، کلیه و مثانه نیز دیده می شود.
- بعد از 15 سال از ترک سیگار، میزان ابتلا به بیماری های قبلی و مرگ درست همانند فردی است که سیگار نکشیده است.
ترک سیگار با عوارض فیزیکی و روانیای که از خود بهجا میگذارد البته کار بسیار سختی برای افراد سیگاری تلقی میشود و به همین خاطر نیز سالهاست ذهن پژوهشگران مختلف در پی اختراع و ابداع ابزار یا روشهایی است که بتواند اندکی از سختی انجام این تصمیم بکاهد.
تصمیمی که قطعا یک نقطه عطف در زندگی هر فردی خواهد بود بهویژه اگر هنوز بیماریها و عارضههای مختلف ناشی از کشیدن سیگار میهمان ناخوانده سلامتیاش نشده باشد.
تحقیقات و تجربیات کلینیکی نشان داده است که افراد در روند ترک سیگار، از مراحل مختلفی عبور میکنند.
مرحله تفکر سطحی
افراد سیگاری در ابتدا از مرحله «تفکر سطحی» که در آن به طور جدی به ترک سیگار نمیاندیشند، عبور میکنند. شاید بارها به خود گفتهاید: «من احتمالا باید سیگارم را ترک کنم اما برای این کار آماده نیستم و یا برنامهای برای تغییر این رفتار ندارم».
مرحله تفکر و تصمیم
مرحله بعد «تفکر و تصمیم» است که فرد سیگاری با تدوین برنامه در صدد ترک سیگار برمیآید. در این مرحله ممکن است دیگران برای ترک سیگار به شما توصیه کرده باشند و شما به این نتیجه رسیده باشید که الان زمان ایجاد تغییراتی در این زمینه است.
مرحله تصمیمگیری
فرد سیگاری واقعا در صدد تعیین تاریخی برای ترک سیگار است و این زمانی است که شما انرژی و آمادگی لازم را برای به زمین کوبیدن آخرین سیگار دارید.
مرحله ابقا و یا بازگشت
در این مرحله بعضی از سیگاریها سیگار را ترک کردهاند، در حالی که بقیه برای مدتی به عادت قبلی بازمیگردند. بسیاری نیز تصور میکنند که این مشکلترین قسمت برنامه ترک سیگار است. مرحله بازگشت از جهاتی طبیعی است، از روشن کردن مجدد یک سیگار تا بازگشت کامل به سیگار که بهتر است آن را یک فرصت بدانیم تا یک تهدید یا شکست. شمار زیادی از سیگاریها در مراحل مختلف این چرخه بارها گرفتار میشوند تا اینکه در نهایت موفق به ترک سیگار میشوند.
انگیزه
ممکن است شما بیش از این چند بار با دور انداختن سیگار خود به طور آنی تصمیم به ترک سیگار گرفته باشید ولی آنچه که شما بعد از چند ساعت، روز، هفته یا حتی ماه به آن میرسید، بازگشت مجدد به سیگار است. کنار گذاشتن سیگار یک تصمیم آنی نیست، بلکه یک روند است که به مقدماتی برای موفق شدن نیاز دارد. بدون آمادگی مطلوب، شما با شکست مواجه خواهید شد و در نهایت تمایل خود را برای اقدام مجدد از دست خواهید داد یا حتی ممکن است به این باور برسید که شما توانایی اقدام به این کار را ندارید.
نخستین قدم در آماده ساختن خود برای ترک سیگار این است که انگیزههای خود را ارزیابی کنید. انگیزههای شما پایههای تعهدات شما به ترک سیگار است. عزم راسخ، جسارت، قدرت و ثبات واژههایی هستند که به وسیله افراد سیگاری، زمانی که قصد ترک سیگار را دارند، استفاده میشوند، هر چند که برای ترک دایم سیگار به قدرت، تعهد، درک و اراده و انگیزههای قوی نیاز است.
به تازگی، سیگاریها با بمبارانی از پیغامهای ترک سیگار روبهرو شدهاند. قیمت سیگار و ممنوعیت سیگار در مکانهای عمومی افزایش یافته است اما این قوانین خوب اجتماعی نیز به تنهایی به افراد سیگاری، انگیزههای لازم برای ترک سیگار را نمیدهند بنابراین ضروری است که شما انگیزههای شخصی خود را مشخص و آنها را ارزیابی کنید. دقت کنید که اگر دلایل شما برای ترک سیگار مساوی با تمایل شما برای ادامه آن باشد، احتمال شما برای ترک موفقیتآمیز سیگار کمتر است، اما اگر دلایل ترک سیگار بر ترک نکردن آن چیره شود، آن وقت زندگی شما به سوی یک زندگی بدون سیگار پیش میرود. برای سنجش مزایا و مضرات کشیدن سیگار و مقایسه آنها با یکدیگر میتوانید موارد زیر را نیز لحاظ کنید: آسیب جدی به تندرستی فرد، صدمه به تندرستی خانواده و افزایش هزینه زندگی.
تاکید برانگیزهها
روی یک برگ کاغذ دلایل خود را برای ترک سیگار بنویسید و این فهرست را جایی نصب کنید که همیشه پیش روی شما باشد. به طور مثال میتوانید این کاغذ را با آهنربا یا چسب روی یخچال بچسبانید که همواره به شما یادآوری کند که در روند ترک سیگار هستید و همان طور که دنبال فندک و سیگار گشتن برای شما به صورت عادت درآمده است، خواندن این فهرست نیز برایتان عادت شود. فراموش نکنید که دلایل خود را تا آنجا که میتوانید مجاب کنندهتر بنویسید. به طور مثال هنگام نوشتن آسیبهای جدی به خانواده، نام تکتک فرزندان خود را بنویسید یا هنگام نوشتن هزینههای مصرفی سیگار، میزان پسانداز هفتگی ناشی از نخریدن سیگار را بنویسید. در این مرحله توجه کنید که حتی اگر نتوانستید سیگار را ترک کنید ولی در عوض سیگار کشیدن در ضمیر ناخودآگاه شما سست میشود و شما را برای مراحل بعد آماده میکند.
خودباوری
هنگامی که از ترک سیگار صحبت میشود برخی از افراد سیگاری تصور میکنند که تنها داشتن اراده و انگیزه میتواند موجب ترک سیگار شود. بسیاری از افراد سیگاری تنها بعد از مدت کوتاهی که از ترک سیگار میگذرد دوباره به آن بازمیگردند. آیا میتوان درباره این افراد گفت که آنها اراده و یا انگیزههایشان را از دست دادهاند؟ پاسخ این سال منفی است زیرا داشتن انگیزه قوی و الزام برای ترک سیگار اهمیت بسیار دارد اما این افراد همچنین نیاز به شناسایی وضعیتهایی دارند که آنها را دوباره به سیگار بازمیگرداند. یک محقق به نام البرت باندورا به این مرحله، عنوان «خودباوری» داده است.
از خودباوری میتوان به عنوان یکی از موارد مربوط به آمادگی برای ترک سیگار نام برد. ایمان شما به تواناییتان در مهار موقعیتهایی که شما را در مرحله خطر بازگشت به سیگار قرار میدهند، همان خودباوری نام دارد. در موقعیتهای وسوسهبرانگیز چقدر به تواناییهایتان برای مقابله با تمایل به سیگار کشیدن اعتقاد دارید؟
برخی افراد درباره خود بسیار مثبت فکر میکنند اما هنوز قبول ندارند که قادرند بعضی از چیزها از جمله سیگار کشیدن را ترک کنند. افرادی که خود را باور ندارند و به تواناییهای خود به دیده تردید مینگرند در شرایط وسوسهانگیز زودتر تسلیم میشوند. تنها فراخواندن نیروی اراده برای مقاومت در برابر وسوسه سیگار کافی نیست، شما باید بر این باور باشید که میتوانید کاری صورت دهید و مقاومت کنید و بدانید چگونه فراموش نکنید احساس خودباوری شما تحت تاثیر چند عامل است. میگنا دات آی آر.نخستین عامل، تعداد موقعیتها و شکستهای شما در روند ترک سیگار است. اگر سیگار کشیدن را در گذشته ترک کردهاید ولی بعد از روبهرو شدن با موقعیتهای استرسزا تسلیم شدهاید، ممکن است که توانایی خود را در ترک سیگار کم ارزیابی کنید و اعتماد به نفس کمتری داشته و با خود بگویید: «من نمیتوانم از پس آن برآیم». ممکن است احساس کنید که تمایل به سیگار کشیدن به شما غلبه کند و به عنوان یک فرد سیگاری به این باور برسید که سیگار کشیدن به شما کمک میکند تا استرسها را تحت کنترل خود درآورید. تصمیمهای مردم در مقابله با موقعیتهای استرسزا اغلب بر چگونگی احساسات آنها در آن زمان بستگی دارد.
سیگاری های استرسی
تا زمانی که خوشحال هستید و اتفاق بدی برای شما رخ نداده است نیازی به کشیدن سیگار ندارید اما به محض اینکه در محل کار یا در خانه خود با مشکلی مواجه می شوید سیگار می کشید.
راه حل: ورزش کنید. بر اساس مطالعات انجام شده بر روی این دسته از سیگاری ها، نیکوتین موجود در سیگار باعث آزاد شدن هررمون آدرنالین در این افراد شده و به آنها در تحمل فشار ها کمک می کند پس چه بهتر که با ورزش و تحرک این ماده را در بدن خود آزاد کنیم تا نیازی به سیگار نداشته باشیم.
معتادین به نیکوتین
این افراد به صورت مرتب در روز سیگار می کشند و در صورتی که سیگار نکشند احساس می کنند که چیزی کم دارند و باید گفت که به این ماده معتاد شدند.
راه حل: این افراد می توانند از برچسب های نیکوتین دار استفاده کنند. یکی از راه های دیگر مراجعه به پزشک و تهیه قرص های مخصوص حاوی نیکوتین است. به مرور زمان می توانید با مصرف این مواد از مصرف نیکوتین و سیگار خود کم کنید و در نهایت سیگار را کنار بگذارید.
سیگاری های اجتماعی:
افرادی از سیگاری ها نیز هستند که به صورت فردی سیگار نمی کشند بلکه وقتی که در جمعی از دوستان قرار می گیرند به سیگار کشیدن کشیدن می پردازند.
راه حل: توصیه موجود به این افراد این است که برای مدتی از حضور در جمع خودداری کنند و برای مدتی خلوت و تنهایی را انتخاب کنند. در این مدت توصیه می شود که از کمک و راهنمایی های مشاور بهره گرفته شود.
سیگار کشیدن به دلیل عادت:
افرادی وجود دارند که سیگار کشیدن تبدیل به بخشی از زندگی روزمره آنها شده است و نمی توانند زندگی را بدون سیگار تصور کنند.
راه حل: این افراد بایستی ذهن خود را به طور کل تغییر دهند. در این زمینه بایستی از یک مشاور در این زمینه کمک گرفت . یکی از راه ها برای این گونه از سیگاری ها یادآوری معظلات سیگار است.
سیگاری های که پیاپی ترک می کنند و دوباره شروع می کنند:
افرادی وجود دارند که بارها و با استفاده از روشهای متفاوت به ترک سیگار اقدام کردند اما موفق به ترک سیگار نشدند.
راه حل: مایوس نشوید. شما نیاز دارید تا نیروی اراده خود را تقویت کنید. تحقیقات نشان داده است که دو سوم این گونه از افراد بدون نیاز به دارو یا روش خاصی تنها با تقویت اراده خود موفق به ترک سیگار شده اند.
نکاتی برای تشویق به ترک سیگار:
- با ترک سیگار شما جوان تر به نظر می رسید. بر اساس تحقیقات انجام شده بعد از ترک سیگار پوست شما تا 20 سال جوان تر خواهد شد.
- سیگاری های سابق که اکنون ترک کرده اند اعلام کرده اند که توانایی محاسباتی و قدرت به خاطر سپاریشان افزایش یافته است.
- ترک سیگار زیبایی دندان و لثه ها را به شما باز می گرداند و به شما کمک می کند تا لبخند زیباتری داشته باشید.
- ترک سیگار احتمال ضعیف شدن چشم و در عین حال نابینایی را شدیدا کاهش خواهد داد.
- با ترک سیگار باعث خوشحالی کودکانتان شوید. بر اساس تحقیقات 98 درصد کودکان با والدین سیگاری دوست دارند که والدینشان سیگار را ترک کنند.
در ضمن سعی کنید که نقشه ای جامع برای ترک سیگار خود داشته باشید. سعی کنید تا کمک وسایلی مثل سیگار ، کبریت یا فندک را در از خود دور کنید. به دوستان خود یادآوری کنید که در حال ترک هستید و از آنان نیز کمک بخواهید.
هرچه بیشتر احساس تنش و اضطراب کنید، کمتر میتوانید بر خود مسلط باشید و با تمایل خود به سیگار مقابله کنید.
گردآوری میگنا/تبیان/پزشکان بدون مرز
با عرض سلام و وقت بخیر متشکرم از حسن توجه شما عزیزان و مطالبی که برای آگاهی تدارک می بینید. خبرنامه را دریافت کردم .سپاس فراوان.