خانواده سالم

علمی فرهنگی اجتماعی

خانواده سالم

علمی فرهنگی اجتماعی

مدیریت خانواده > ویژگیهای خانواده متعادل (مناسبات همسری) کدامند؟

 

1. نگاه پویا در برابر نگاه

اهمیت به کرامت انسانی، استعداد کمال‌جویی و علاقه‌مندی به پیشرفت و ترقی همسر در زندگی مشترک به منظور میدان دادن به نوآوریها و خلاقیتها در عرصه زندگی،...

 

 

 

1. نگاه پویا در برابر نگاه

اهمیت به کرامت انسانی، استعداد کمال‌جویی و علاقه‌مندی به پیشرفت و ترقی همسر در زندگی مشترک به منظور میدان دادن به نوآوریها و خلاقیتها در عرصه زندگی، مصونیت خانواده از فرسایش و زوال تدریجی (انعطاف‌پذیری در روابط متقابل)

2. تبادل عاطفی در برابر انجماد عاطفی

تبادل عاطفی زوجین، فرصت مناسبی برای درک روحیات متقابل است. دوام و استحکام خانواده، مشروط به تلاش برای اثبات عواطف صادقانه و صمیمانه زوجین در تداوم زندگی است که در ابعاد قلبی، کلامی و عملی متجلّی می‌گردد.

3. مثبت‌گرایی در مقابل منفی‌گرایی

توانایی برخورد مثبت و سازنده با محیط اجتماعی بر مبنای صفای باطن و غنای درون، زیبایی سیرت همسران، اغماض از معایب و لغزشهای فردی (مثبت‌نگری و هنر خوب دیدن)

4. تفاهم در برابر تخاصم

مبنای تفاهم بین همسران (زوجین) در خلوت و جلوت، احساس ارزشی است که هر یک برای شخصیت مقابل قائل است. همزبانی، همدلی و همفکری (روابط حسنه) زوجین، ابزار منطقی تسهیل رشد تفاهم برای تعادل زندگی خانوادگی آنان است.

5. همگرایی در برابر واگرایی

مدیریت کانون خانواده براساس همکنشی و همگرایی و تشخیص مصلحت زندگی و ترجیح آن بر منفعت شخصی، ضامن دوام زندگی زناشویی و تعادل بنای خانوادگی است. (نظم و هدفداری)

6. رفاقت در برابر لجاجت

صمیمیت، یکدلی، یکرنگی، رفاقت بین همسران، اجتناب از بیگانگی و تزلزل برای تأمین شکوفایی، خلاقیت در عرصه خانواده و پذیرش همدیگر در اداره برنامه‌های زندگی (عدم طرد متقابل در لغزشهای احتمالی) بسیار حائز اهمیت است.

7. بال در برابر وبال

فداکاری متقابل زوجین برای تحول و گسترش قلمرو زندگی، زمینه‌سازی برای رشد اعضای خانواده، تقدیر متقابل از ایثارگریها و تلاشهای سازنده در زندگی مشترک از مسایل ضروری است.

8. مشارکت در برابر مفارقت

همیاری و قبول مسئولیت در زندگی، بهترین جلوه مشارکت را در امر زناشویی همسران به نمایش می‌گذارد. (احساس‌ مسئولیت و از خودگذشتگی در خصوص مسائل خانواده و تربیت فرزندان در زندگی عادی و شرایط ویژه)

9. برخورد منطقی در برابر اعمال زور

تعادل در زندگی مشترک، مستلزم عقلانی شدن پایه‌های روابط متقابل و حاکم بودن منطق برای اعمال سلیقه و قدرت در صحنه‌های زندگی زوجین است. (اعمال قدرت، قدرت نمی‌آفریند.)

10. حق‌سالاری در برابر مرد یا زن‌سالاری

روابط متقابل زن و مرد باید بجای حاکمیت تحکم و قطبی شدن رفتارها، براساس حق و حقیقت و پذیرش واقعیتهای زندگی استوار گردد. (تنظیم مقررات زندگی براساس فطرت انسانی)

11. خودشکوفایی در برابر زیانکاری

کمال‌پذیری و کمال‌جویی فطری همسران جوان با دانش‌طلبی، ارزش‌افزایی، اندیشه ترقی، روحیه پیشرفت، اعتماد به نفس و خلاقیت و ابتکار و آفرینش تقویت می‌شود.

12. شادکامی در برابر تلخکامی

فروغ زندگی از دریچه نشاط و خوشرویی، انبساط روحی و عاطفی، کانون گرم خانواده را تابناک می‌سازد و بارقه امید را در دلها می‌نشاند. (حسن معاشرت و خوشرفتاری زوجین)

13. آگاهی به وظایف همسری در برابر ناآگاهی

تأمین آرامش زندگی و آسایش اعضای خانواده، منوط به همخوانی خواسته‌ها و انتظارات منطقی زوجین است. تنظیم این انتظارات و توقعات برای جلوگیری از تفرقه و تزلزل در زندگی، تنها در پرتو آگاهی زن و شوهر از حقوق و تکالیف متقابل امکان‌پذیر است.

14. بزرگ‌منشی در برابر حقارت

کرامت و عزت نفس به عنوان زیباترین جلوه اخلاقی در مناسبات اجتماعی به ویژه در زندگی مشترک بسیار نافذ و مؤثر است. بزرگ‌منشی موجب بازسازی شخصیت انسان و پالایش درون می‌شود.

15. عیب‌پوشی در برابر عیب‌جویی

تغافل و گذشت در برابر عیوب و اشتباهات، مایه نشاط زندگی مشترک و مانع آلوده شدن فضای زندگی به بدبینی و کدورت است. تغافل، زمینة اعتلای کرامت،‌ اصلاح رفتار و تقویت آرامش خانواده را فراهم می‌سازد.

16. انتقاد سازنده در برابر انتقاد مخرب

انتقاد مخلصانه و مشفقانه در خلوت، بدون تحریک عصبی و با توجه به ظرفیت روانی همسر برای رفع مشکلات زندگی مشترک، اصلاح رفتاری زوجین و رشد ارتقای اخلاقی آنان، سازنده و ضروری است.

17. رازداری در برابر رازگویی

امنیت حریم خانوادگی، زمانی تأمین می‌شود که همسران، اسرار یکدیگر را در خارج از کانون خانوادگی فاش نکنند. «رازداری» مایه تقویت ایمان، تمرین تقوا و الگوسازی برای تربیت نسل بوده و «رازگویی» موجب توسعه شخصیت منفی، کاهش درجه ایمان، مایه انحطاط اخلاقی و گسترش بدیهاست.

  

 

 

 

  

 

 

 

 

 

تمامی حقوق وب سایت محفوظ و انتشار مطالب فقط با ذکر منبع مجاز میباشد.

http://khanevadesalem.blogsky.com

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد